Infravärme

Förläng balkongsäsongen och myset i trädgården med hjälp av infravärme som gör att man kan sitta i skön temperatur utomhus även under kallare vår- och höstkvällar. Med en infravärmare så kan man värma upp objekt och människor med hjälp av infraröd strålning. Det finns lite olika varianter av detta värmeaggregat och många gånger så använder man sig av en halogenlampa för att få till den värmande effekten. Man kan montera värmaren på väggen, i taket eller kanske välja en variant som är fristående och som är lätt att flytta på.

Installera infravärme

Man kan installera infravärme själv men det beror lite på produkt och hur den ska användas. För det mesta så rekommenderas det att man hyr in en elektriker som kommer att genomföra installationen så att den blir säker och laglig. Men man kan ju förbereda och se till att alla fästen är monterade då elektrikern kommer vilket leder till snabbare installation. Lite mer avancerade modeller som till exempel de som kan röra sig som en fläkt från sida till sida måste hängas upp med tanke på hur man sitter omkring värmaren. Det kräver lite planering och att man tänker till redan då man beställer infravärmen.

Varmt och ljust

Beroende på infravärmare som man väljer så kan det vara så att man får mer eller mindre ljussken av lamporna som sitter i den. Halogenlampor är kända för att avge hög värme men samtidigt ett starkt sken. Det här är något som man kan uppskattas, men det finns också de som tycker att det starka skenet är irriterande och det kan vara bra att betänka.

För att det ska förbli varmt och skönt så måste man också tänka på hur balkongen eller terrassen är utformad. Om det blir blåsigt och det inte finns något vindskydd så kan det vara svårt att hålla värmen. Då får infravärme ingen större betydelse och kan ses som slöseri på energi. Innan man väljer infravärmare så kan det alltså vara klokt att tänka lite på hur platsen som ska värmas är utformad och om man kommer att få ut mesta möjliga värme av detta utomhuselement.

Viktigt att tänka på

Det finns lite saker som kan vara bra att tänka på då man vill använda sig av infravärme på en uteplats. Man ska till exempel använda jordfelsbrytare då man ansluter infravärmen utomhus. Väggfästet ska monteras på ett sätt som ger regnskydd och det är förstås också därför som man bör se till att installationen görs av en behörig elektriker. På infravärmaren så finns det alltid ett IP-nummer och med detta så kan man ta reda på hur pass väl den kommer att klara av vatten. Ett IP-nummer talar både om hur pass petskyddad föremålet är och hur väl det kommer att klara vatten som strilar mot det från varje vinkel. Kom ihåg att allt som kommer i infravärmarens väg kommer att värmas upp. Även det som står på bordet. Vill man ha mat som ska vara kall så får man placera den lite utanför det område som värms upp.


Visar 134
Totalt 134

Vägg

Inget märke
Infravärme