Strykjärn

Skjortor, byxor och andra plagg kan behöva strykas för att se fina ut. Idag så är det populärt med strykfritt, men det finns fortfarande gott om kläder som kräver att man stryker för att man inte ska se konstig ut då man bär dem. Oavsett hur ofta man måste stryka så är det en fördel med ett strykjärn som gör att det blir lätt att ta hand om denna uppgift. Det finns så många olika modeller och du kanske inte är riktigt säker på vad som kommer att passa dig bäst. Betänk vad som är viktigast vad gäller funktion, och välj strykjärnet som bäst motsvarar dina personliga krav.

Strykjärn som är lätta att hantera

Visst måste man lära sig hur man stryker för att det ska gå bra. Under hemkunskapslektionerna så fick man in grundtekniken och man kan alltid få instruktioner för att påminnas om hur man börjar med krage och jobbar sig vidare på rätt sätt. Men det är övning som gör att man blir riktigt bra på att stryka olika slags kläder. Man lär sig att vissa material kräver lägre temperatur och tvärtom. Med strykjärn som är lätta att hantera så är det enklare att få in vanan.

Något att tänka på är att man kan dra nytta av strykjärnen som snabbt går mellan olika temperaturer. Om man först stryker en skjorta på maxläget och sedan ska pressa ett material som inte tål hög värme så kan man skada tyget då järnet fortfarande är för varmt trots att man ändrade läge.

Fördelarna med ånga

Idag så är det många som väljer ångstationer för att få bättre strykning. Ett ångstrykjärn har en slang som leder vattenångan till järnet samt en behållare som kommer att hetta upp vatten så att man får ånga då man klickar på en knapp på järnets handtag. Man stryker precis som vanligt, och då man väljer högre gradantal så kommer ångeffekten att vara tillgänglig.

Det finns flera fördelar med ånga och den främsta är att man utan någon större ansträngning får riktigt hög presskraft. Skjortor och andra plagg blir lätt av med veck och man måste inte stryka samma skrynkliga yta flera gånger om för att den aldrig tycks rättas ut. Det finns strykjärn som har inbyggd ångeffekt och som man kan fylla på med vatten, men de är sällan lika effektiva som ångstationerna.

Stryka på resan

Ska man stryka på resan så kan det vara väl värt att ta med sig ett resestrykjärn. Det här är ett mindre strykjärn som inte stryker lika effektivt som det man använder hemma men som är tillräckligt för att ta hand om kläder som blivit skrynkliga i resväskan. När man reser så får man ju även acceptera att hotellrum inte alltid har strykbrädor och då blir det inte gärna så lätt att få ett snyggt resultat. Men resestrykjärn är trots allt en tillgång och de är särskilt bra att ta med sig för längre turer där man kanske kommer att tvätta vissa favoritplagg för hand i handfatet.


Visar 192
Totalt 192

Braun Ts745A

Braun
Strykjärn

Braun Si3041Gr

Braun
Strykjärn

Braun Si9188

Braun
Strykjärn

Braun Si9188 Strykjärn

Braun
Strykjärn

Braun Si9188 Strykjärn

Braun
Strykjärn

Braun Si3030Pu

Braun
Strykjärn

Philips Dst802021 Strykjärn

Philips
Strykjärn

Tefal Fv6520E0

Tefal
Strykjärn

Tefal Virtuo 2000 Fv1712E0

Tefal
Strykjärn

Tefal Virtuo Fv1711E0

Tefal
Strykjärn