Servetter

Om det är något som man aldrig bör vara utan så är det servetter. Det här är en inredningsdetalj som används flitigt av precis alla i ett hushåll. Man kan uppleva att det blir lite svårt att bete sig på ett normalt sätt omkring ett middagsbord om det inte finns pappersservetter som man kan torka händer och mun med. Men servetterna tar snabbt slut och det gäller att fylla på i tid. För lite finare sammanhang så kan man ha tygservetter som man kan tvätta och återanvända. Dessa ger en mer festlig stämning. Och de kan också anses vara bättre för miljön då man åtminstone sparar på sopvolymen då de används istället för papper.

Ett slag för miljön med bra servetter

Nu ska det sägas att de pappersservetter som säljs i Sverige för det mesta är miljömärkta. De är gjorda av material som man kan återvinna och kan inte ses som stora miljöbovar. Men det är ändå viktigt att betänka hur man använder denna detalj. Om man köper en modell som inte suger upp vatten så bra och som gör att man måste använda 5 servettbitar istället för en så fyller man snabbt på sopkorgen. Även om kvalitet och tjockare papper kan kosta lite mer så finns det en nytta med denna modell då varje servett ger bättre användning.

Tygservetter är förstås miljövänliga på så vis att man kan använda dem om och om igen. Men linneservetter är knappast det främsta valet för vardagens måltider. Dessa servetter är vackra, men man kan fråga sig om de passar in för frukost, lunch och enklare middagar. Man får inte glömma bort att tvätt också tar tid och på sätt och vis påverkar miljön. En god balans mellan tyg och papper kan för många bli den bästa lösningen både vad gäller ekonomi och miljö.

Presentationen är också viktig

Då man dukar ett bord för middag med familj och vänner så kommer presentationen att få betydelse. Vi äter ju som bekant även med ögonen, och därför så kan det vara trevligt att duka upp med servettringar och servettställ. Det här är inredningsdetaljer som är vackra att se på och som uppskattas då det blir lätt för gäster att hitta servetterna. Man bör ha både pappers- och tygservetter på bordet. Dels så vill gäster gärna ha en servett att placera i knäet och så kan man behöva mer under själva måltiden varpå det inte är så dumt att snabbt komma åt ett servettställ med gemensamma pappersservetter.

Färg och form för vacker dukning

För att det ska bli vackert så kan man välja servetter med snygg form, och med färger som passar väl ihop med dukar och annat som man inreder med. Pappersservetter kan också ha mönster som är gjorda så att de inte bara syns utan också känns. Det här är attraktivt och något som gör att de kan bli minst lika eleganta som tygservetterna. Det kan vara klokt att ha en viss typ av servetter för mer vardagliga sammanhang och en annan som man tar fram då det blir dags för middagsbjudning.


Nordal Servett Fållad

Nordal
Servetter