Osthyvlar

Osthyveln är inte en svensk uppfinning, tyvärr! Den tillkom 1925 i Norge. Men även i Sverige så har den fått stor betydelse då den gör det möjligt att portionera gul ost på ett så smart sätt. I ett normalt hushåll så behöver man osthyvlar och det kan vara klokt att ha lite olika modeller. Beroende på den ost och tjocklek som man är ute efter så behöver man en viss typ av hyvel. När man ger bort detta köksredskap som present så kan man välja en version som har smyckats med skandinaviska symboler som älgar.

Så fungerar klassiska osthyvlar

En klassisk osthyvel har en design som de flesta känner igen. Ett blad med ett snitt sitter i ett handtag som kan vara gjort av metall, trä eller plast. Själva hyveln, som faktiskt är byggd med samma teknik som den man ser i en trähyvel, kan vara platt eller ha ett vågigt mönster. Det finns också ostrivare med samma form som man använder för att till exempel förbereda pizzaost. Man drar hyveln över osten och skivan, eller strimlorna, kommer fram ur öppningen. Detta gör man om tills man har det antal skivor som man är ute efter.

Det här fungerar perfekt på gula ostar som svensk Herrgård och holländsk Gouda. Osthyvlar har en standardstorlek, och om man tycker att skivorna blir för små så kan man fundera på att eventuellt använda beskäringsmaskiner som ger ett annat format.

Hyvla dansk ost

Danska ostar kan vara rätt så mjuka men inte tillräckligt mjuka för att knivar ska ta sig igenom och ge tunna fina skivor. För att skära den här typen av ost så behöver man en osthyvel som består av ett handtag och en ståltråd. Det här är en modell som är mycket vanlig i Danmark och som kan ta lite tid att lära sig att använda. När man väl får ordning på den så är den det perfekta valet för ostarna som är lite mjukare men som ändå bör skäras i skivor.

När ska man byta ut en osthyvel?

Osthyveln kan hålla länge men man ska tänka på att den bör vara fräsch och väl fungerande för att det ska vara någon mening med att ha den i kökslådan. Om handtaget är trasigt så är det dags att byta. Dessutom så ska själva hyveln fungera väl. Om den inte längre är tillräckligt vass så är det också tid att se på ett nytt alternativ. Hög kvalitet håller längre och dessutom så bör man tänka på hur olika material uppfattas i längden. Ett skaft av vit plast missfärgas lätt medan en modell som är gjord av metall som inte har rostskyddas också kan se trist ut efter några diskar.

Spar inte på osthyvlar som inte längre är fräscha och som inte längre gör jobbet på ett lätt och smidigt sätt. Det kostar inte mycket att köpa nya, och det här är ett verktyg som man verkligen behöver, både till frukost och till andra måltider.


Visar 150
Totalt 150

Fiskars Essential 21 Cm

Fiskars
Osthyvlar

Eva Solo Green Tools

Eva solo
Osthyvlar

Stelton Wave Steel

Stelton
Osthyvlar

Taylor's Ostknivset 4 St

Taylor's
Knivset

Rösle Osthyvel

Rösle
Osthyvlar

Wmf Nuova Frukostkniv 2-Delar

Wmf
Ostknivar