Salt- och pepparkar

Något som man ofta har på bordet är behållare för salt och peppar. Det här är ju sådant som man titt som tätt vill tillsätta maten, och då är det smart att ha salt- och pepparkar som är enkla att använda. I och med att de kommer att stå framme så är det också trevligt med design som ser bra ut. Man kan välja kreationer av glas, plast, metall och trä. Det finns så många olika modeller att det till och med kan kännas lite svårt att välja!

Salt- och pepparkar som matchar

Något som de flesta kan komma överens om är att det ser bra ut när salt- och pepparkar matchar. Men då är det också viktigt att man lätt ser skillnad. På toppen så bör det vara tydligt vilket kar man får salt ur och tvärtom. Detta kan markeras med ett S eller ett P. Eller så har man färre eller fler hål. Man kan ju alltid lukta för att se vad som finns inuti men då får man vara beredd på att nysa när det är peppar.

Kvarnar för färska kryddor och nyttigt salt

Om man vill få riktigt fräscha kryddor på bordet så kan man använda sig av kryddkvarnar. Dessa finns även för salt. Man kan köpa salt som inte är malet och det är många som menar att det här är nyttigare. Detta särskilt då man väljer en variant som är utan tillsatser som normalt sett används för att hålla saltet torrt. Med kvarnen så maler man salt och peppar direkt över maten, och det ger en fräsch känsla. Det finns modeller som är särskilt gjorda för salt och för peppar och som dessutom har en mycket tilltalande design.

Med glas och plast så ser man bättre

Något som är en fördel med saltkar och pepparkar som är gjorda av genomskinliga material som plast och glas är att man ser hur mycket som finns kvar. Man behöver inte gissa när det är dags att fylla på. Den här typen av kar gör det också enkelt att veta vad det är man håller över maten så att det inte blir salt när man ville ha peppar, eller tvärtom. Plasten har den fördelen att den håller bra och inte går sönder om man skulle råka tappa karet i golvet. Glas kan också vara hållbart, men här finns alltid risken att en yngre person lyckas skapa en spricka efter idogt användande eller lek.

Riskorn i saltet

Om man använder sig av vanligt bordssalt i saltkaret så kan det bli så att saltkornen klumpar sig på grund av att de utsätts för luftfuktighet. Det här kan man lösa genom att lägga i lite riskorn i karet. Om hålen som saltet kommer ut igenom är större så kommer riskornen att följa med ut och då får man tänka sig en annan lösning, kanske en saltkvarn istället. Riskornen byter man ut när man fyller på med nytt salt för att hålla karet fräscht och hygieniskt.


Visar 88
Totalt 88