Champagneglas

Champagneglasen har varit ett faktum under flera hundra år. När man ska dricka champagne eller mousserande vin så kräver det en särskild typ av glas. Det blir man snabbt medveten om när man försöker servera denna dryck i ett vanligt dricksglas! Precis som vitvinsglas och rödvinsglas så har champagneglas en kupa, en stjälk och en fot. Det här är grunddesignen. Sedan så kan man säga att glasen som är särskilt till för mousserande drycker är lite högre och gärna långsmala. Precis hur glaset kommer att se ut beror på design. Det finns ju lite olika modeller som har sina rötter i olika tidsepoker och det kan vara spännande att tänka på.

En längre stjälk

Det brukar vara så att champagneglas har lite längre stjälk än andra vinglas. Det här är viktigt. Det här är nämligen något som bidrar till den festliga stämning man får med glasen. När de kommer fram för festen så blir man genast på glatt humör just för att man känner igen att det nu kommer att bli lyxig dryck då stjälkarna är så pass långa. Det här är också något som påverkar hur man skålar med glasen så allting känns lite annorlunda då man dricker champagnen i äkta champagneglas.

Drick champagne på rätt sätt

Nu gäller det förstås att man dricker champagne på rätt sätt när man väl får den i ett elegant glas. Till att börja med så ska du aldrig hålla i kupan. Detta kommer nämligen att värma upp drycken, och champagne vill man dricka kallt! Med fingrar på kupan så blir det också fingeravtryck och det ser inte elegant ut.

Du kan hålla i stjälken eller i foten på glaset. Det här är inte svårt, men man kan ju alltid öva lite hemma inför festen så att man ser världsvan ut. Precis hur man håller kan diskuteras. En del menar att det ska spretas lite med fingrar, men frågan är om någon egentligen ser detta. Du kan gott hålla ett normalt grepp runt glasets stjälk utan att det blir något snack om den saken.

Tre olika typer av champagneglas

Alla champagneglas ser inte likadana ut. Det finns flera olika modeller och tre av de vanligaste är:

Fluteglas – Här får man en hög och smal kupa som har sidor som är raka. Det är denna version som många ser framför sig då de tänker champagne. Fluteglas anses vara särskilt bra för yngre viner som är mousserande.

Coupeglas – Här har vi en bredare och lägre kupa. Glaset kan användas till champagne men är egentligen bäst lämpat till drinkar och bål då det inte gör det så lätt att känna champagnens doft. Det finns en tradition av att ställa upp coupeglas som en pyramid och att hälla champagne i det översta för att sedan låta drycken spilla över och ner i de andra.

Provarglas – Det finns också champagneprovarglas som man precis som namnet avslöjar använder då man provar champagne. De här glasen är låga och har en rund kupa. De passar bra när man inte har så mycket bubblor och vill uppfatta mognadsaromer i drycken.