Ölglas

Man kan givetvis dricka öl i vilka glas som helst, men känslan blir lite annorlunda då man får drycken i glas som är särskilt framtagna för denna dryck. Det är viktigt att man serverar i ölglas som gör att man ser färgen för den får en stor påverkan på hur man upplever ölet. Att dricka ett riktigt mörkt öl eller en variant som har en särskilt vacker färgton blir aldrig samma sak om man gör så i en vanlig mugg av keramik. Glasets karaktär kan också vara med och förstärka saker som bubblor som finns i drycken, och man kan få lite hjälp med att veta hur pass stor del av toppen som bör vara skum.

Glas eller sejdel

Ska man dricka öl i glas eller i sejdel? När det är så att man vill dricka lite mer så kan sejdeln vara fördelaktig. Den är bastant och har plats för mer dryck. Handtaget känns också stadigt vilket inte är så dumt om man kanske dricker ölen utomhus eller i bastun. Samtidigt så kan tunnare glasdesign passa vissa ölsorter lite bättre. Här får man tänka lite på vilken typ av öl det handlar om. Tunnare glas bidrar till en elegantare känsla som kan passa fint för ljusa och lättare öl, medan sejdeln har en tyngd som matchar den typ av öl som enbart konnässörer intresserar sig för.

Ölglas med eller utan fot

En annan fråga man kan ställa sig är om ölglaset ska ha en fot eller inte. Det här är ju inte vinglas men det finns modeller som gör att man kan hålla glaset på ett bekvämt sätt i den lilla stjälk som finns innan en fot som gör att det står stadigt på bordet. Ölglasen med fot brukar vara lite tjockare än de som man dricker röd- och vitvin i så man kommer fortfarande att se skillnad.

Att dricka ölen i ett kupat glas är faktiskt inte så dumt. Man kan tycka att det här ser lite finare ut så det kan vara ett bra val då man till exempel ska ha middag och vill bjuda på öl i glas som verkligen passar detta ändamål. Med öl så är det fritt fram att hålla i glaset eller i stjälken, men här är det förstås också så att man värmer drycken med händerna om man håller om glaset.

När man ställer ut ölflaskor på bordet för att låta gäster servera sig själva så kan det dock vara smart med glasen utan fot. De är ibland lite enklare att tippa på då man häller upp ölen för att undvika att inte bara få skum i glaset. Det går helt enkelt lite snabbare att servera ölen då det blir lättare att hålla skummet under kontroll.

Tryck för äkta barkänsla

Man kan också välja ölglas med tryck vilket får dem att framstå som glasen som man dricker ur på restauranger och i barer. Ibland så går det att välja ett eget tryck och det kan vara kul. Med namn på bryggerier och särskilda öl så kan det se fint ut men det här är förstås inget måste. Det är med ölglas precis som med allt annat, man väljer det som man gillar bäst. Om trycket får glasen att kännas mer som “öl” så kan det vara en tillgång, och då kanske det inte spelar så stor roll exakt vad som står på glaset.


Eva Solo Ölglas 2 St Stort

Eva solo
Ölglas