Vaxdukar

De är otroligt populära och det är inte svårt att förstå. När man har en vaxduk på bordet så behöver man aldrig oroa sig för att bordets yta ska skadas av vatten eller vassa föremål. Dessutom så blir det så enkelt att hålla rent då den vaxade ytan inte kommer att suga upp vätska och smuts. En snabb tur med kökstrasan över duken och den blir som ny igen! Dessutom så är det så att vaxdukar kan vara otroligt fina att se på. Man kan välja ett mönster från en känd designer och därmed matcha med annat i rummet. Eller så kan man köra på något som ser helt annorlunda ut. Det finns minst en vaxduk för varje bord, det är säkert!

Vaxdukar är metervara

När man köper vaxduk så brukar man ange meter. Det här är smidigt. Vaxdukar är metervara just för att vi har olika stora bord och använder dem på olika sätt. Man kan ju vilka ha duken för bordet då det är i utfällt läge såväl som då man gör det mindre. Då kan man satsa på dukar som är lite längre och som man kan vika så att de passar bordet även då det är mindre. När man ska mäta upp hur mycket duk man behöver så räcker det inte med bordets faktiska längd. Dukar hänger alltid ner en bit och här kan det rekommenderas att man håller sig till 30-40 cm över kanten.

Testa lite med andra dukar för att se vad som kommer att se snyggt ut för det bord som du vill täcka med vaxduken. Man kan ha olika smak vad gäller hur mycket duk som ska hänga ned så det är viktigt att man ser lite närmre på detta innan man beställer antal meter. Det är bättre att köpa lite för mycket än tvärtom. Vaxduken kan man klippa till utan att det blir fransigt.

Dukar till runda bord

Om man har ett runt bord så kan man köpa vaxdukar som är särskilt till för runda bordsytor. Dessa har en unik design som gör att det blir snyggt hela vägen runt. Med den runda formen så får man till exempel ett jämnt fall runt hela bordet och det är viktigt för estetikens skull. De rektangulära dukarna är vanliga, men har man ett runt bord så finns det god anledning att investera lite mer i duken som kommer att passa det bäst.

När ska man byta vaxduk?

Det här är en fråga om slitage men också om kvalitet på vaxduk. Det finns tjockare varianter och enklare dukar som snabbt kommer att repas och tappa form. En riktigt bra vaxduk håller inte för evigt. Efter några månader så kan det mycket väl vara så att den har hål. Detta särskilt om man låter barn sitta och pyssla vid bordet. Det här är trots allt en duk som man lätt klipper i och det ska man tänka på. Saxar och vassa föremål som knivar kommer att kunna skada duken. Men nu är ju tanken just att vaxduken inte är så dyr men ändå fin och att man därför kan se en mening med att byta ut den efter några månaders tid. På så vis så får man ju även ny design i kök och vardagsrum med jämna mellanrum, och det är uppfriskande.

Pris
100 kr225 kr
Färger (3)

Visar 11
Totalt 11