Löpare

En duk som löper längs mitten av ett bord kallas för löpare, och den kan göra stor skillnad vad gäller känslan man får av matbordet. Till skillnad från andra dukar så är löparen mycket smal. Den kommer inte att täcka en stor del av bordet och är snarare en form av dekoration än skydd för bordsytan. Man kan givetvis placera denna bordsduk utan någon annan duk inunder men det är ganska ovanligt. För det mesta så utgör den ett andra lager som är till för att försköna och förstärka en viss stämning.

Så ska en löpare se ut

Det finns faktiskt ingen specifik regel för hur löparen ska se ut. Den är smal och lång, men sedan så kan den vara vävd, av bomull, av plast, med fransar, utan fransar, och gärna broderad. Det kan vara roligt att brodera sin egen löpare med ett motiv som gör att den passar särskilt fint till en högtid. Man kan ju även väva en egen version genom att använda trasor för att få en traslöpare. Har man trasmattor på golvet så kan man köra på en liknande dukbordet för cool effekt.

Det finns också en variant som kallas för festremsor och som blev populär under 1960-talet. Det här är löparen som har randningar som är färgglada av cottolin. Numera så kan man köpa rullar med engångslöpare som är gjorda av ett slags pappersmaterial. Dessa kan man enkelt klippa till så att de passar bordets storlek, och när festen är över så är det bara att slänga.

Hålla löparen på plats

När man har en tyglöpare så kommer den med största sannolikhet att ligga på plats som tänkt i och med att den har en viss tyngd. Men om man använder sig av en version av papp eller plast så kan det vara klokt att betänka hur man ska få den att ligga kvar ordentligt. För vissa fester så är det inte så dumt att täcka samtliga dukar som finns på bordet med genomskinlig plast. Denna kan man enkelt plocka av med allt smuts och skräp och slänga när middagen är över.

Nu finns det förstås de som tycker att det inte ser fint ut med överdragsdukar av plast. Då kan man fundera på tyngder som man klipper fast i duk och löpare och som hänger ner på bordssidorna. Det gör att löparen spänns fast bättre över bordet. När man väl har dukat så kommer ju allting att stanna kvar då skålar, tallrikar och glas fungerar som naturliga tyngder.

Rätt design för bordet

Precis vilken modell man ska välja beror lite på resten av inredningen i rummet och den typ av middag som man ska bjuda på. Under vintern så kan det vara fint med löpare som har varma färger medan sommaren kan dra nytta av ljusare färger. Det är alltid av intresse att matcha löparens färg och mönster med den duk som redan finns på bordet, eller med det material som bordet är gjort av om man nu bestämmer sig för att låta den långsmala duken vara den enda dekoration som man använder sig av.

Pris
89 kr819 kr
Färger (7)

Visar 93
Totalt 93