Dukar

Man kan tycka att det kanske är lite trist att dölja det vackra träbordet med en duk, men det måste man göra om man vill bevara det och se till att det blir trevligt att äta omkring bordsytan. För barnfamiljer så är smarta lösningar som vaxdukar något som man drar stor nytta av. Även om själva matbordet är gjort av ett känsligt material så kan man med dukens hjälp sluta oroa sig för spill. Det är bara att torka duken med en trasa då den inte släpper igenom spillet till bordet. Men dukar handlar om så mycket mer än att man inte vill skada ett bord. De kan också skapa en specifik stämning, och de dekorerar på ett så smakfullt sätt.

Vardagliga dukar för köksbordet

I köket så behöver man praktiska dukar vilket för det mesta betyder vax. Man byter en vaxduk var tredje eller fjärde månad. Ibland så kan duken hålla längre, ibland kortare tid. Ju tjockare den är desto bättre stöd ger den. Då man ska använda ett bord för pyssel så är det verkligen kanon att ha en duk som man kan slita på och som gärna får bli fläckad av färg och klister. Man kan lätt byta mellan olika dukar och ha exemplar som enbart är till för måltider och andra som man tar fram då det ska pysslas.

Festliga arrangemang för matsalsbordet

För att få en festlig känsla så kan man använda sig av någon form av tygduk samt löpare som går över mitten av bordet. Med flera lager duk så blir det extra fint. Linnedukar är klassiska men de innebär en hel del jobb. De är bra på så vis att man kan tvätta på hög temperatur och därmed bli av med fläckar som uppstår då folk spiller mat och vin på duken. Men med linnedukar så behöver man mangel såvida man inte kan tänka sig att lämna in duken till en professionell tvättservice. Den bästa mangeln för linneduken är sten-mangeln, och den finns fortfarande i källaren i många bostadshus.

Med en stor duk som hänger ner över sidorna på bordet så blir det automatiskt festlig stämning, Färgen får betydelse och ofta så är ljusare toner något som vi associerar med högtider. Men även mönster kan vara fina och visst kan man ha tanke på annan inredning som finns i rummet för att det ska bli rätt.

Duka upp med bordstabletter

Med bordstabletter så ser man tydligt vem som ska sitta var. Tabletten kan ha lite olika form, men den är alltid avgränsande på så vis att man ser ordentligt hur många bordet är dukat för. Man kan använda färger som på ett elegant sätt bryter mot duken som man använder sig av. Servetter kan ha samma färg som duken på bordet, och här kan man välja pappersvarianter som man kastar eller tygservetter som man kommer att tvätta för återanvändning.

Dukar förstärks av de detaljer som finns på bordet och man kan vara väldigt innovativ med dukning då det finns många fina dekorationer att välja bland. Servettringar, ljusstakar och blomsterarrangemang går hand i hand med den fina duken. De bidrar till en riktigt festlig stämning så glöm inte bort dessa detaljer då du dukar upp för fest eller en mysig familjemiddag.


Visar 822
Totalt 822