Kockknivar

Du behöver inte själv vara kock för att laga mat med redskapen som de professionella kockarna använder sig av i professionella kök. Med kockknivar så får man enklare tillredning helt enkelt för att knivarna är vassa och för att de håller hög kvalitet. Det blir fina snitt och man slipper irritera sig över att inte kunna skära utan att pressa på för hand. Dessutom så är knivblad som man kan underhålla och slipa något som gör att kniven får ett längre liv.

Kockknivar för all matlagning

Det finns en kockkniv för varje typ av matlagning. Fast många använder samma kockknivar för olika saker. De fungerar fint som trancherknivar då man vill få tunna skivor av kött, fisk och annat. Dessutom så kan de användas för sallader, som ostknivar, brödknivar och mer. Det finns släta blad och tandade, och man kan se till att fylla ett eget knivset med lite olika storlek så att man alltid har det rätta verktyget att skära med.

Måste man köpa märkesknivar?

Nej, man måste inte köpa märkesknivar för att få kvalitet, men det är klart att det kan vara en fördel att välja ett namn som är känt i branschen. När man väljer kockknivar så måste man komma ihåg att det inte bara handlar om att få ett blad som skär väl. Billiga knivar med plasthandtag går lätt sönder och då går det inte att laga själv. En kvalitetskniv kännetecknas ofta av att ha ett skaft som är en förlängning av bladet. Detta även då det har täckts av ett handtag av annat material för komfort.

Även om man inte använder kniven lika ofta som en kock gör så är det klart att man vill att den ska hålla länge. Det är den stora skillnaden mellan kvalitetsknivarna och de som kostar mindre men som inte håller så länge som man skulle kunna önska.

Hygien i köket är a och o

En annan viktig fördel med kockknivarna är att de är lätta att underhålla och hålla rena. De har inte plats för smuts att samlas och bakterier att gro. Med material som man kan diska med vatten som håller hög temperatur så är det också lättare att undvika att bakterier som till exempel finns i rått kött sprider sig. Här bör man även tänka på den knivförvaring som man har.

När man hänger upp kockknivarna på en list eller har en särskild låda för dessa där de kan ligga luftigt så påverkar man kökets hygien på ett positivt sätt. Då och då så ska man se över knivarna och säkra att de inte har skadats eller repats. Så länge som de är i gott skick så förblir renligheten och den goda användarvänligheten densamma. Precis som med allt annat i hemmet så är god skötsel och underhåll något som leder till att man behåller den höga kvaliteten och skönheten. Detta särskilt med kvalitetsknivar som är enkla och roliga att använda sig av i köket.