Köksknivar

Ett kök måste ha redskap som är praktiska för att man ska lyckas med matlagningen. När man inreder med köksredskap så finns det god anledning till att satsa på kvalitet så att man inte blir irriterad då man står med redskap som inte gör jobbet. När det handlar om köksknivar så kan man behöva lite olika modeller då olika tillredning kräver olika styrka och precision. Med tiden så får man sina favoriter, men det är inte så dumt att ta reda på hur man skulle kunna förbättra upplevelsen man har i köket genom att investera i riktigt bra knivmodeller.

De köksknivar man inte kan leva utan

Det finns överkurs och så finns det köksknivar som man faktiskt måste ha, även i det lilla hushållet. Bland dessa så finner vi brödknivar, ostknivar, skalknivar och någon form av kockknivar. Det är inte ovanligt att man börjar använda samma kniv för precis allting. Då den skär bra och man trivs med hur den ligger i handen så kan det bli så att man använder den för sådant som man egentligen skulle behöva en annan knivmodell för.

När man lagar mat ofta så är det inte så dumt att se över det knivset som man har för att avgöra om man kanske skulle behöva några nya modeller för att till exempel skära tunna skivor i kött eller förbereda lite hårdare grönsaker som morötter på rätt sätt.

Då det ska vara avancerad matlagning

För mer avancerad matlagning så behöver man köksverktyg som fungerar på rätt sätt. Att förbereda en gravad lax som kommer med ben är svårt om man inte har en tång och sedan en trancherkniv som man kan skära tunt med. Det är inte bara att det inte blir så snyggt när man skär med fel typ av knivar. Man kan också bli lätt irriterad över att det inte går att ta sig igenom. Ta bara en vanlig sallad som exempel. Ska man skära snygga bitar av en paprika så behöver man en tandad kniv som är tillräckligt vass. Har man inte det så kommer även det vassa bladet att glida fram och tillbaka över paprikans hala skal innan man med kraft pressar in det för att få fram en skiva.

Säker förvaring och underhåll

Sist men inte minst så är det förstås också så att man behöver säker och praktiskt förvaring av knivar. Det kan vara en särskild låda som man har låd-lås på då det finns barn som rör sig fritt i köket. Eller så kanske man hänger upp knivarna på lister över diskbänken. Har man hög kvalitet och knivblad som det går att vässa så kan man även skaffa ett verktyg för detta. Det finns lite olika varianter, och med övning så lär man sig hur man med vässningen kan återfå knivens skärpa och goda funktion. Det här blir ju billigare i längden då man inte behöver köpa nytt så snart som skärpan försvinner.


Visar 46
Totalt 46