Vattenkokare

Det fanns en tid då man var tvungen att ställa en kastrull med vatten på spisen för att få kokhett vatten till te och till annat. Numera så är det ingen som tycker att det är konstigt att man helt enkelt fyller på vattenkokaren, trycker på knappen, och väntar någon minut på att det ska bli färdigt. Med vattenkokare så blir livet bra mycket enklare, så pass enkelt att man inte kan leva utan detta köksredskap när man väl har vant sig vid det. Då och då så är det dags att uppdatera, och då kan man se till att få en ännu bättre apparat som jobbar snabbt och tyst.

Vattenkokare ska vara snabba

Den kanske viktigaste egenskapen hos en vattenkokare är att den är snabb. Hur snabb beror på märke. Det finns modeller som tar världsrekord och andra som kan anses vara lite långsammare. Men vi ska komma ihåg att långsamt aldrig betyder mer än några minuter så det är inte så att det kommer att göra enormt stor skillnad. Det som kan göra skillnad är om det finns finesser som till exempel möjligheten att ställa in kokningen till en viss tidpunkt. Då kan man ju se till att tevattnet kokar redan innan man stiger ur sängen, och då kan man absolut tala om att spara tid på vattenkokningen. Med klassiska visselpannor så får man dessutom ett alarm då vattnet är klart, men det kan vara svårt att hitta programmerbara versioner av dessa…

Vilka material är bäst?

Något som ofta diskuteras är vilka material som vattenkokare bör inkludera. Det är ju mycket vanligt med plastvarianter men de har också fått en hel del kritik. Man menar att det heta vattnet för med sig farliga ämnen från plasten. Om man är orolig för detta så går det att välja en maskin som är gjord av metall eller av glas. Det gäller att själva urnan är av dessa material för att man ska undvika att koka vatten i plast. Det spelar ju ingen roll om foten som kannan står på är av plast eller om utsidan har täckts med detta material.

Samtidigt så är det viktigt att veta att moderna vattenkannor för kokning av vatten testas. Det går inte att sälja produkter i Sverige som är kända som farliga. Det här är som sagt fortfarande en diskussion så det finns ingen anledning till att helt rata plastmodeller. En stor fördel med vattenkokarna som är gjorda av plast är ju att de kommer till så bra priser och det är också viktigt.

Avkalkning med jämna mellanrum

För att vattnet som man kokar i vattenkokare ska förbli hälsosamt så är det viktigt att man avkalkar kannan med jämna mellanrum. Det finns medel för detta eller så kan man använda vanlig citronsyra som man blandar i det heta vattnet och låter stå en stund. Det är framförallt värmeaggregatet i botten som kommer att samla på sig kalk. Man ser kalken som en vit eller gulaktig skorpa som sakta växer över botten. Hur ofta man ska kalka av beror på den vattenkvalitet man får från kranen. Håll ett öga på insidan av kokaren och tänk på att skölja ur ordentligt efter avkalkning, detta oavsett om du använder ett kemiskt medel eller citronsyra.


Dualit Vattenkokare Classic

Dualit
Vattenkokare

Fellow Stagg Ekg Vattenkokare

Fellow
Vattenkokare