Perkulatorer

PerkulatorerOm skönheten på bryggaren påverkar smaken så finns det god anledning till att brygga kaffe med perkulatorer. Dessa bryggare ser lite ut som kaffekannor och de används främst för att de ger kaffe av hög kvalitet. Den stora skillnaden mellan en perkulator och andra kaffebryggare är att denna kommer låta vattnet passera genom kaffet flera gånger. Man tänker sig att det här kommer att ge bättre smak och så verkar det ju faktiskt vara.

När du ska brygga med perkulatorn så är det vanligt bryggkaffe eller kokkaffe som gäller. Du kan alltså använda det färdigmalda kaffet som man köper i butiken vilket är praktiskt. Ett litet tips inför bryggning är att man alltid förbereder bryggningen utan att perkolatorbryggaren är kopplad till ström. Det gör man genom att plocka ut kontakten eller ta av kannan från det stativ, eller den fot, som den hämtar strömmen från.

Så brygger man kaffe med perkulatorerNär man inte är van vid den här typen av kaffebryggarkanna så kan det kännas lite annorlunda att brygga kaffe med den. Men det tar inte lång tid att lära sig och det är inte så att reglerna för hur man brygger är satta i sten. Med tiden så utvecklar du din egen teknik då du inser att vissa moment kan leda till bättre kaffe om de görs på ett visst sätt.

Grundproceduren för att brygga kaffe med perkulator ser ut enligt följande:

Välj det bryggkaffe eller kokkaffe som du gillar bäst. Det går också att med kaffekvarnar mala eget kaffe från de bönor som man föredrar.

Plocka av locket såväl som kaffebehållaren som har sil och ett stigarrör. Häll nu på vattnet upp till markeringen för max.

Nu kan du sätta i stigarröret i kannan igen och sedan lägger du i kaffebehållaren men utan silen.

Nästa steg är att fylla på med kaffepulver i kaffebehållaren. Man brukar mäta ett mått för en kopp. Det här är i stort sett samma sak som för vanliga kaffebryggare. Vill man ha starkare kaffe så kan man lägga i mer och tvärtom. Experimentera lite med detta för att finna rätt balans för din kanna.

Lägg i silen i kaffebehållaren och sätt sedan på locket.

Nu kan du tillföra el till kaffekannan igen och bryggningen kommer att starta. Det finns en lampa på perkulatorbryggaren som visar när kaffet är klart. När den tänds så vet du att det är dags att servera. När detta sker så slår bryggaren av men behåller värmen på drycken vilket är praktiskt.

En vacker och ren kaffekanna

Något som är så trevligt med perkulatorbryggare är att de är fina att se på. Perkulatorer har ofta en klassisk kaffekannadesign och därmed så ställer man gärna fram kannanbordet för att servera gäster. Man ska dock tänka på att kannan ska vara ren för att se fin ut och ge gott kaffe. Man måste göra rent silen, rör och insidan av bryggaren såväl som utsidan. Diska inte i diskmaskin och undvik diskmedel. Kokhett vatten är bästa metoden. Dessutom så behöver man kalka av då och då. Det gör man bäst med en naturlig metod som citronsyra.

Pris
39 kr899 kr
Färger (2)

Visar 22
Totalt 22

C3 Perkolator 10Kp

C3
Perkulatorer