Skärbrädor

Den finns i varje kök och används till allt från bröd till kött. Skärbrädan är ett viktigt köksredskap, men också något som man måste använda och underhålla på rätt sätt. Ta en titt på de skärbrädor som finns i ditt hem. Om de är djupt repade så är det dags att byta ut. När du väl köper nytt så kan du investera i modeller som är väl anpassade till dina behov och som kommer med intressanta detaljer.

Skydda bord och samla upp smulor

Grundtanken med skärbrädor är förstås att man vill skydda underlaget. Istället för att skära rakt mot den fina träbänken eller det nya bordet så använder man sig av träskärbrädor eller plastskärbrädor som fungerar som buffert. Dessa brädor kan ha olika storlek, och det är inte ovanligt att man använder en för bröd och en annan för kött. Tjockleken kan vara viktig, men om man köper en bra skärbräda så ska det inte finnas risk för att man skrapar bordet med kniven. I varje fall inte om storleken är rätt för ändamålet.

När man skär bröd som smular på en bräda så slipper man att få smulorna spridda över bordet. Man plockar skivorna direkt från skärbrädan och kan sedan enkelt ta bort den med smulor utan att spilla över bord och golv. Det här är praktiskt och något som man får god användning av både i köket och i vardagsrummet.

Skärbrädor med smarta detaljer

Det finns lite olika detaljer som man kan vilja ha för att få bästa möjliga användning av en skärbräda. En vanlig detalj är det hål som kan sitta på ena långsidan. Det här är ett slags handtag som man kan använda för att flytta på brädan men också för att hänga upp den. Har man en list med krokar över diskbänken så kan man torka skärbrädan på ett smidigt sätt och sedan ha snabb tillgång till den. Brädorna som man skär bröd på används ju ofta flera gånger per dag och då är detta en funktion som man får god användning av.

Det finns också modeller med plats för kniv. Man kan alltså få brödknivar eller trancherknivar med i själva brädan. Det här är ju utmärkt då man vill hålla enklare ordning på köksredskapen och inte vill hålla på och leta i lådor efter rätt kniv då förberedelsen av en måltid ska gå igång.

Skärbrädan måste vara ren!

Det diskuteras ofta omkring hur hygieniska skärbrädor egentligen är. Det är nämligen så att de kommer att repas och reporna ger plats för bakterier. Med tanke på detta så måste man vara noga med att rengöra brädan på rätt sätt och att låta den torka ordentligt innan den används igen. En del tycker att det är bättre med skärbrädorna som är av glas för att detta inte ger samma rep-effekt men det kan förstås diskuteras. Något man ska vara noga med är att byta ut och köpa nya brädor med jämna mellanrum. Det kan också vara klokt att inte blanda mellan kött, frukt, bröd och annat för att på så vis hålla en bättre hygien i köket.

Pris
39 kr8 799 kr
Färger (12)

Visar 648
Totalt 648