Skärmaskiner

Då man vill ha tunna skivor ost eller kött så kanske inte trancheringsknivar räcker. Detta särskilt då man kanske vill hyvla upp ett stort antal skivor. Det är inte bara storkök som behöver effektiva köksmaskiner. Idag så är det vanligt att man som privatperson använder sig av smidiga apparater som skärmaskiner som gör det möjligt att få en perfekt tjocklek på många olika matprodukter. Det är dock viktigt att förstå att mer avancerade maskiner också kräver att man lär sig lite mer om säkerhet och god användarteknik.

Är man ny på att skära ost och skinka med en skärmaskin så ska man börja med att noga läsa instruktioner och att testa i lugn och ro utan för mycket som pågår runtomkring. Det man inte får glömma bort är att bladen som sitter i skärmaskinerna är sylvassa. De ska hanteras på rätt sätt och det särskilt då de är igång i högsta hastighet!

Skärmaskiner med hög kvalitet

Hög kvalitet är ett måste för om man ska skära tunna skivor så ska det inte vara komplicerat då man har köpt en professionell skärmaskin. Det finns modeller som är gjorda av metall och även versioner av plast. Materialet i sig är inte så viktigt. Bladet kommer att vara av metall och ha den skärpa som man behöver för att skära snabbt och lätt. Det man kan beakta är hur stadigt maskinen står på köksbänken.

Man behöver god stabilitet då man vill använda skärmaskiner så det kan faktiskt vara klokt att välja en version som är lite tyngre även om det betyder att man får anstränga sig lite mer då man plockar upp den från köksskåpet. Hög kvalitet innebär också att man kan använda maskinen många gånger innan den kommer att behöva service.

Säkerhet i köket

Säkerheten är något som man måste fokusera på då man ska skära med skärmaskin. Det här är en maskin där man har ett roterande blad som är sylvasst. Med en rörlig del så för man osten, köttet eller det som man vill skära mot bladet. Det gör att en skiva skärs av och landar på en uppsamlingsplats. Man för den rörliga delen tillbaka och upprepar samma sak igen tills man har skurit klart. Maskinen har vissa säkerhetsfunktioner som är till för att hindra att fingrar hamnar för nära bladet, men man måste ändå vara uppmärksam. Barn ska aldrig tillåtas använda den här typen av maskin då detta kan leda till otroligt farliga situationer.

Rengöring och förvaring

När man är klar med att skära så måste man plocka isär delarna som ingår i en skärmaskin. Dessa ska rengöras ordentligt. Då man gör rent bladen så får man vara försiktig så att man inte skär sig. Varje del ska också torka ordentligt innan man sätter ihop maskinen igen. Kanske förvarar man den i olika delar. Det kan vara smidigt om man har mindre skåp i köket och maskinen är stor. Även skärmaskiner av metall kan rengöras med vatten. De är gjorda av metaller som har behandlats för att klara av vatten så det ska inte finnas någon risk för rost. Om det ändå är så att man upptäcker rost på maskinen så är det dags att byta ut till en bättre modell!

Pris
429 kr4 950 kr
Färger (5)

Visar 66
Totalt 66

Graef S12002 Skärmaskin

Graef
Skärmaskiner