Riskokare

Hur lyckas folk med riset gång på gång? En del är helt enkelt mästare på att få till det med rätt mängd vatten och med kokning som inte leder till att riset bränner fast i grytan. Så finns det dem som använder sig av riskokare för att få samma effekt. Om du inte är proffs på rislagning så kan du snabbt bli det med hjälp av denna smarta maskin som är minst lika viktig som en vattenkokare, i varje fall i hem där man tycker om att äta maträtter med gott ris.

Så fungerar en riskokare

Nu finns det förstås lite olika modeller men grundprincipen är den att man med en elektrisk riskokare kommer att fylla på med ris och vatten. Här håller man sig till de mått som gäller för den ris-sort som man har valt. Det går att koka alla typer av ris i riskkokare. Kokaren kommer att känna av hur länge riset ska koka och den slår av när det är färdigt. När riset är kokat så är värmen fortfarande på så att det inte blir kallt då det ska serveras. Det är bara om du drar ut sladden som värmen slår av.

Hantera riskokaren på rätt sätt

Tänk på att riset blir lite godare om man väntar en stund efter kokningen. Planera rislagningen i god tid så att du hinner låta det stå 5 till 10 minuter innan servering. Det är också smart att dela på riskornen med gaffel några gånger efter lagning. Om man inte gör det så blir det lätt så att riset klibbar ihop och då blir det inte lika gott, detta oavsett om kokaren gjorde ett bra jobb eller inte. Med tanke på att olika riskokare har olika funktioner så är det inte så dumt att ta en titt på detta innan man börjar laga. Det är viktigt att förstå hur man använder köksmaskiner för att få den rätta effekten, och det oavsett om man kokar ris eller gör juice med juicepressar.

Rätt förberedelse är viktigt

Innan du stoppar riset i riskokaren så måste du skölja av det. Det är många som inte är medvetna om att sköljning innebär mer än en snabb tur under kökskranen. Ris som Basmati kräver att man gör rent ordentligt. Lägg riset i en bunke, fyll med vatten och gnugga riset i vattnet. Du kommer att se att vattnet färgas vitt och du får byta vatten flera gånger innan det blir klart. Vissa sorter ska till och med stå en stund i vatten för att bli riktigt gott då man lagar. Det här är sådant som kan göra den stora skillnaden mellan ris som är okej och ris som tycks komma från en mästerkock.

Slipp fastbränt ris!

Något som är så bra med riskokare är att de inte bränner fast ris i botten. Det betyder att man får ris som smakar gott och som inte inkluderar brända delar. Man får också enklare rengöring och det är inte mindre viktigt. Då man kokar i den behändiga riskokaren så kan man glömma kastruller som man inte ens kan rädda för att riset brändes fast!


Visar 91
Totalt 91

Wilfa Inari Riskokare 1L

Wilfa
Riskokare

Wilfa Rc-10D

Wilfa
Riskokare

Fritel Rc 1377

Fritel
Riskokare

Wilfa Rc-5C 1,0 L Riskokare

Wilfa
Riskokare

Obh Inox 6322 Riskokare

Obh
Riskokare

Obh Inox 6322 Riskokare

Obh
Riskokare

Wilfa -602168 Riskokare

Wilfa
Riskokare

Wilfa Rc-5C 1,0 L

Wilfa
Riskokare

Tefal Classic Rk101115

Tefal
Riskokare

Tristar Rk-6126

Tristar
Riskokare

Gastroback Design 5 L

Gastroback
Riskokare

Obh Riskoger Riskokare

Obh
Riskokare

Champion Riskokare 1,5L

Champion
Riskokare

Lékué Quinoa & Riskokare

Lékué
Riskokare

Haws Riskoger 5 L Riskokare

Haws
Riskokare

Haws Riskoger 5 L

Haws
Riskokare

Tefal Classic Riskokare 1,8L

Tefal
Riskokare