Råsaftcentrifuger

Vill man ha mycket juice, från en rad olika frukter och grönsaker, så kan det vara klokt att investera i en råsaftcentrifug. Råsaftcentrifuger är i grund och botten juicepressar och de kan komma som en del av en press eller maskin. Det är med stor kraft som centrifugen slungar frukten mot ett slags nät som kommer att skilja köttet från juicen. Fruktköttet samlas upp en behållare och det kan man faktiskt använda till annat som till exempel till kakor.

Kraften i råsaftcentrifuger

Kraften som finns i råsaftcentrifuger är viktig för det är den som gör att man får både juice och fruktkött som man verkligen får god användning av. Det är också därför som en del juicemaskiner integrerar centrifugen som en del av maskinen. Men man klarar sig bra med enbart centrifugeffekten, och det är många som uteslutande satsar på den här typen av juicemaskin då den är så pass effektiv.

Det som kan vara lite svårt är att hitta en råsaftcentrifug som jobbar tyst. Det säger nästan sig självt att en sådan kraft och förmågan att göra perfekt juice av allt från mjuka frukter till hårda grönsaker innebär en del oljud. Trots detta så kan man ställa krav, och det är absolut inte så att hela diskbänken måste sättas i gungning för att man använder sig av råsaftcentrifugen.

Hur mycket juice blir det?

Det här är en bra fråga och en man bör ställa innan man köper en maskin. När man ska göra juice till en hel familj så vill man gärna kunna göra det i ett svep. Det kan man om man får ut flera liter på en omgång. Kan man fylla på med mer frukt och grönt utan att behöva tömma lådan med fruktkött så går det snabbare. Det finns lite olika modeller, men man kan helt klart räkna med 1.5-2 liter från standardvarianterna och det bör räcka bra till en vanlig familj.

Det som man alltid kan se fram emot med centrifugeffekten är att man på detta vis verkligen får ut mesta möjliga av frukten och grönsakerna. Om man pressar manuellt eller använder en enklare juicemaskin så kan man inte ställa samma krav. Kraften i centrifugen ser till att all juice som finns i frukten verkligen pressas ut och det gör skillnad. Detta särskilt om man tycker om att göra egen juice ofta.

Ett nät som ska rengöras

Något som kan kännas besvärligt är att göra rent nätet som sitter i råsaftcentrifuger, och det här är svårt att komma runt. Visst finns det modeller som har nät som är gjorda för enklare rengöring, men det rör sig trots allt om väldigt fina hål och där kommer det att fastna fruktkött. Detta måste man göra rent mellan varje omgång. Om man låter maskinen stå och torka för länge så är det svårt att göra rent. Det bästa är att sänka nätet i vatten så snart som juicen är klar och att spola rent med en stark vattenstråle. Ju snabbare man tar tag i detta efter att ha gjort juicen, desto bättre!


Visar 47
Totalt 47