Bänkdiskmaskiner

När man inte har ett stort behov av diskmaskin, men upplever att det ändå är tidskrävande att stå och diska för hand, så kan bänkdiskmaskinen bli en fantastisk lösning. Det här är en köksmaskin som man ställer på en köksbänk och som ger samma effekt som en större variant som man hade ställt under bänken eller på annan plats i köket. Traditionellt sett så är bänkdiskmaskiner mycket mindre än andra modeller. Det gör att de passar mycket bra för ensamhushåll eller där man kanske bara bor en eller två personer. Fast det finns förstås riktigt stora modeller som används i storkök där man måste få disken gjord på några minuter, och det i en höjd som gör att man slipper böja sig för att plocka med disken.

Det blir så lätt att komma åt

Något som är en enorm fördel med diskmaskiner som man ställer upp på bänkar är att man så lätt kommer åt. Man måste inte böja sig och kika djupt in i maskinen för att hitta skeden som på något vis föll ur bestickkorgen. Det här är viktigt och faktiskt en god anledning till att äldre just väljer detta alternativ. Man spar på kroppen då allt arbete med disken kan ske i bänkhöjd. Det är bara att skölja koppar och fat i vasken och sedan röra sig i sidled för att ställa in dessa i maskinen.

Även knappar och reglage för bänkdiskmaskinen bör vara enkla att komma åt. Ibland så kan de sitta lite högt upp och man ska tänka på detta då man väljer modell. För en kort person så är det kanske svårt att komma åt knapparna om de sitter ovanför luckan. Då kan man behöva en liten köksstol för att göra det enklare att diska.

Bänkdiskamaskiner för små hushåll

Hur litet ska hushållet vara för att det ska löna sig med en mindre diskmaskin? Man kan säga att en tumregel är att man behöver en större maskin då man har åtminstone ett barn i hushållet. Om vasken svämmar över med disk efter middagen så kan den mindre bänkdiskmaskinen vara för liten. Men det är klart, det finns ju större versioner som man kan ställa upp på diskbänken så det kan vara klokt att se lite närmre på kapacitet vad gäller det antal köksredskap som man kan få in i maskinen.

Det är sällan smart att ladda en mindre maskin med för mycket disk. Då kommer den att diska sämre och man får diska om. Men om man kanske kan tänka sig att köra mer än två cyklar per dag så kanske det ändå kan fungera med en mindre diskmaskin i ett hushåll med fler än två familjemedlemmar.

Smart installation för bästa användning

Man ska också tänka på hur och var man installerar bänkdiskmaskiner, precis som man gör med varianterna som står på golvet. För att det ska vara lätt att ladda så måste maskinen finnas nära vasken. Dessutom så vill man att dragning av sladdar och utsläpp av diskvatten ska se bra ut. Med god planering så får man en installation som man blir nöjd med. Den bör göras av en person som är fackman och som vet hur det ska gå till.


Visar 22
Totalt 22