Köksfläktar

Man kan tycka att det är självklart att man ska ha köksfläkt, men det är inte lika självklart vilken typ som kommer att bli bäst. Det finns nämligen lite olika alternativ, och en del kommer att ge vissa fördelar som kan passa i det hus som man bor. Till att börja med så är det viktigt att veta att det finns kolfilterfläktar och utluftsfläktar. Det första alternativet kommer inte att leda ut luften som renas utan återföra den in i köket igen. Med köksfläktar som suger ut luften så förs den istället utanför huset.

När man använder en kolfilterfläkt så kan det leda till att man får varmare luft i köket. Det kan ju ses som en fördel under vintertid men kanske bli lite irriterande under sommaren då man svettas i köket som det är. Ren luft kan man dock alltid räkna med då man använder sig av en modern och bra fläkt. Utsugsfläkten brukar kallas för spisfläkt. Med denna fläkt krävs det att man har en kanal som kan ta luften ut från köket och ut ur huset.

Kombinationsfläkten är mycket vanlig

När man bor i flerfamiljshus så är det ofta så att man måste ha det som kallas för kombinationsfläkt. Här kommer luften med oset att renas med kolfilter innan den leds ut i ett centralt system. Anledningen till att man kräver denna kombination är att den minskar på brandrisken. Luft med os leder till högre brandrisk och det vill man inte ha i ett hus där man delar utluftsvägar. Fast även i en villa kan man ju vilja öka säkerheten genom att se till att installera fläkt med kolfilter.

Minimera matoset i köket med köksfläktar

Det främsta syftet med köksfläktar är att minimera matoset som uppstår då man lagar mat. Det här blir särskilt viktigt när köket går samman med vardagsrum där man verkligen kan bli störd av att det börjar lukta stekt mat då man ser på TV eller läser en bok. Det är ju inte roligt när kläder och möbler börjar lukta matlagning. Har man gäster samtidigt som man förbereder maten så är det verkligen otroligt viktigt att kunna hålla luften fri från oset.

Det är också viktigt med tyst fläktfunktion

Något man ska tänka på är att det finns fläktar som är tystare än andra. Ibland så kan man bli vansinnigt irriterad av oljud från en fläkt. Om man har en gammal köksfläkt som för en massa oväsen så kan det vara dags att byta ut till något nytt och modernt som är enklare att hantera och som går att installera på ett flexibelt sätt i köket.

En smutsig fläkt kan bli farlig

Det är inte bara os som leds i ventilationssystem som kan bli farlig då den inkluderar os. När man steker mat under en fläkt så kan den smutsas ner av fett som också är lättantändligt. Det är viktigt att man på enkelt vis med jämna mellanrum kan plocka isär fläkten och hålla den ren. Även om man inte ser smutsiga delar som finns på insidan så är det viktigt att komma åt dessa och bli av med smutsen som annars kan utgöra en brandfara.

Pris
199 kr51 619 kr
Färger (8)

Visar 1 451
Totalt 1 451