Spjälsängar

Den första spjälsängen är en milstolpe och det kan kännas riktigt spännande att se på olika modeller och drömma om hur det kommer att vara då ens egen baby ligger i sängen. Man kan välja bland nya spjälsängar eller kanske ta emot en begagnad variant som har använts av vänner och familj. Oavsett vad man väljer så är säkerheten otroligt viktig. När man köper nytt så får man vissa garantier som man inte kan räkna med då man tar över en gammal säng som har flera årtionden på nacken.

Säkra spjälsängar som är godkända

Även om man kan tycka att det är särskilt intressant med färg, form och andra detaljer så är säkerheten det viktigaste. Det finns en standard som heter EN 716 och den är vanlig då man köper spjälsängar i Sverige. Denna standard betyder att sängen är godkänd inom EU, och den innebär att avståndet mellan spjälor i sängens sida är minst 45 mm och som mest 65 mm. Det här är mått som är till för att undvika att barnet kan fastna mellan spjälor vilket kan bli mycket farligt.

Om det finns spjälor i sängbottnen så ska avståndet mellan dessa ligga på max 25 mm och det är också till för att barnet inte ska fastna eller lyckas få ut en fot genom botten på spjälsängen. Dessutom så ser man på höjden med madrass, och sängen bör ha en indikation om vilken tjocklek en madrass kan ha så att man inte överskrider höjden och riskerar att barnet kan klänga sig upp och falla ur sängen.

En säker spjälsäng är också utformad utan vassa hörn eller hakar där sängkläder och barnets kläder kan fastna. Det här kan låta självklart, men ta en titt på om den modell som du har valt har blivit provad av myndigheter som Sveriges provnings- och forskningsinstitut. Betänk också vad du kommer att lägga i sängen och om detta är säkert. Det finns ju gott om leksaker och kramdjur för bebisar som inte är godkända och som därmed inte bör finnas i spjälsängen där barnet kommer att befinna sig utan uppsikt med jämna mellanrum.

Har formen på sängen betydelse?

Rent estetiskt så är det klart att man vill ha en spjälsäng med en form som man tycker om. De ovala varianterna marknadsförs ofta med att de liknar livmodern i sin form och att detta på något vis skulle ha en lugnande inverkan. Det är lättare att finna barnmadrasser och barnlakan till de rektangulära spjälsängarna som har standardmått. Man ska också betänka hur sängen kommer att passa in invid den egna sängen i sovrummet, eller i ett barnrum som man inreder för bebisen.

Detaljer och dekorationer

Det finns en rad fina dekorationer till spjälsängar. En del av dessa är mycket praktiska som sänghimmeln som även kan komma med myggnät som släpper igenom luft men inte blodtörstiga insekter. Man kan också fästa leksaker och mobiler på sängen och dessa blir mer intressanta för barnet då det blir äldre. När man väljer sidoskydd så ska man tänka på att bara välja sådana som är godkända och som inte riskerar att lossna och viras runt barnet på ett farligt sätt.

Pris
94 kr13 500 kr
Märken (2)
Färger (5)

Visar 90
Totalt 90

Troll Spjälsäng Royal

Troll
Spjälsängar