Basturum
Unna dig värme och hälsa i hemmet med en bastu! Ordet bastu är en slags sammanslagning av bad och stuga. Men det ska sägas att traditionellt sett så handlade det mer om värmen än om vatten. Ångbastun är en finsk företeelse och kallas också för finsk bastu eller sauna. I ett basturum så kan man ha ångeffekten som känns så bra och som gör att man inte bara får torr luft utan också varmt vatten som ånga som behandlar kropp och själ. Man kan inreda ett basturum i badrummet eller på annan plats i huset. Det kan vara litet eller stort, och till och med ha fönster så att man kan se ut i trädgården samtidigt som man sitter och funderar på livet.
Ett modernt basturum
Har man ett stort badrum så är det verkligen inte svårt att inreda med bastu. Man kan bygga ett basturum i rummet. Det kan ha ett fönster, så att man ser in från resten av badrummet, och har för det mesta bänkar av trä som man kan sitta på. I bastun så finns det ett bastuaggregat som kommer att värma upp luften. Efter en stund så blir det svettigt och det är det som anses vara så hälsosamt med bastubadet.
Med smarta moderna funktioner så kan man bestämma precis hur varmt det ska bli. Man kan till och med styra bastun från en smartphone och ha en touchskärm i badrummet som kontrollerar olika effekter som till exempel ånga.
En vedeldad bastu på tomten
Man kan givetvis också bygga en egen vedeldad bastu på tomten. Finns det plats för detta så kan en enkel Friggebod bli till basturum. När man har lyxen att kunna skapa ett litet bastuhus så kan man inreda med både dusch och jacuzzi. Kalla vinterdagar så kan man springa ut ur bastun och snabbt hoppa i snön innan man återgår till värmen. En del menar att det här är mycket hälsosamt och det är också därför som kallbadhus brukar ha basturum i nära anslutning till badbryggan.
Lätt att driva bastun
Det bör vara lätt att driva en bastu. Visst kan man satsa på avancerad teknik och se till att ånga pyser ut med jämna mellanrum på ett automatiskt sätt. Men det kan faktiskt också vara trevligt att helt enkelt värma upp stenar som man skvätter vatten på för att få finsk ångbastueffekt. Bastubadet ska vara enkelt och kul men det måste vara säkert och med tanke på detta så är det inte så dumt att inreda ett modern basturum med hjälp av en licensierad fackman.
Hur ofta ska man basta?
Det finns de som bastar varje dag. Det här kan absolut leda till att man får bättre hy och framförallt bättre humör. När man bastar tillsammans med andra så kan man prata om livet, men även ensamma bastubad leder till en stund av eftertanke som kan göra gott. Använd ditt basturum så ofta som du vill och inred det med termometer, konst och annat som gör att det känns som en trevlig plats att vistas på.