Bastu

Bastun har funnits under flera hundra år och har traditionellt sett kallas för badstuga. I Europa så hade man redan under medeltiden gemensamma badstugor som var till för allmän tvagning. Där kunde man värma upp sig i särskilda rum som påminner en hel del som den typ av bastu som vi har idag på kommunala badhus. I resten av världen så använder man sig ofta av det finska ordet för bastun vilket är sauna och det är också ett ord som många svenskar förstår. Sauna innebär dock ångbastu och inte den torra variant som man använt historiskt för att torka olika saker med och senare för kroppsvård.

Värme som gör gott

Det är inte så konstigt att vi svenskar älskar bastubad. När så många av årets månader är kalla så vill man finna sätt att sköta om trötta leder och en kropp som har fått nog av kylan. Genom att sitta en stund i bastuns sköna värme så tinar man upp och får ny energi. Man kan lätt inreda med en bastu i badrummet för numera så finns det så smarta modeller som man kan ställa upp i rummet. Man behöver alltså inte bygga till ett extra rum av trä bara för att få denna lyx i vardagen.

Bastukabiner kommer med säkra bastuaggregat och kan vara så små att man bara kan sitta två i dem. Ett basturum kan ha glasväggar och även ha inbyggd dusch och andra finesser som gör att man får ut så mycket mer av sitt badrum.

Svettas ut gifter och stress

Det som många upplever är så hälsosamt med bastun är att man kommer att svettas i den. När man svettas så är det mycket som försvinner från kroppen. Dels så blir man av med smuts och gifter som kan finnas i huden, men framförallt så kan man slappna av och bli av med bekymmer. Det här är inte en liten sak. Regelbundna bastubad kan göra stor skillnad och leda till att man orkar med så mycket mer.

Sedan så kan det ju faktiskt vara trevligt att använda sig av basturummet för socialt umgänge. Det här är en plats där det på ett naturligt sätt är så trevligt att sitta och prata med familj och vänner. När man ändå bastar så tar man sig tid till att ge varandra uppmärksamhet så man kan säga att man får mental behandling av att sitta i det varma utrymmet. Man mår bättre både kroppsligt och själsligt!

Bastu med ånga

Vill man få ånga i bastun så kan man använda sig av vedeldade bastuaggregat med stenar på toppen, och med tankar där vatten kommer att förångas. När stenarna hettas upp så kan man slänga lite vatten på dem. Det leder till att man genast får ånga och många tycker att det är mysigt med ångbastu på detta traditionella sätt. Det är klart att det finns modernare versioner där man inte själv måste slänga vatten på stenar och enbart förlitar sig på vattentankar som avger perfekt med ånga. Man kan välja automatiska funktioner som ser till att luften i bastun förblir fuktig och välgörande under torra kalla vinterdagar.


Visar 856
Totalt 856

4Living Bastuhink 4L

4living
Bastu

4Living Bastuhink 4L

4living
Bastu

4Living Bastuhink 3L

4living
Bastu