Vaser

Vasen är en inredningsdetalj som har funnits i alla tider. Så länge som människor har velat smycka sina hem så har man använt sig av kärl för att dekorera med en av de mest naturliga dekorationer som finns, nämligen blomman. Idag kan det förstås bli rätt så onaturligt då man kanske väljer sidenrosor och andra tygblommor som inte vissnar, men vaser behåller sin form och funktion och skapas i olika material.

Bästa materialet för vaser

Många skulle kanske hävda att glas är bästa materialet för vaser för att det är så lätt att hålla rent och för att det är vackert att se på. Men faktum är att man skapar detta kärl i många olika material. Vasen finns i plast, trä, metall och till och med tyg. Det som är viktigt är att produkten klarar av vatten utan att rosta eller utsättas för röta. För att undvika detta så kan man använda sig av metaller som aluminium eller ytbehandla metall och trä så att vatten inte tränger igenom.

För konstgjorda blommor så kan man använda det mesta som en vas. Här behöver man ju inget vatten och då kan en vacker korg, konstnärliga vaser och krukor, och annat som kanske hade läckt fungera alldeles utmärkt.

Intressanta och innovativa former

Hur vasen ska se ut beror alltid på den smak man har. Det är inte svårt att hitta kreationer med fot, utan fot, med vid topp, i olika färger, eller med handtag som påminner om en flaska. När man ställer fram blommor på bord eller som dekoration på hyllor så kan vasens design bli minst lika viktig som de blomster man smyckar med. Den kommer ju att synas på ett framträdande vis och då blir dess design och form viktig.

Man kan matcha vasen med resten av inredningen. I ett hem där man inreder på ett klassiskt vis så blir det fint med färg och form som hör ihop med detta tema. Om man har lite kallare färgskala och kör på ett modernt formspråk så kan vaserna som är gjorda av metall passa riktigt fint. Tycker man om smyckeskonst så kan man se närmre på vasdesign av metaller som silver. Man kan finna riktigt spännande versioner från Mellanöstern där man redan för några tusen år sedan började tillverka silvervaser som än idag går att använda.

När vasen ska stå stabilt

Även om det kan vara så fint med smala och höga vaser som kanske står på fötter som är rundade eller som håller upp ett tunt parti, så måste man betänka hur stabilt den här vastypen står. När man har barn och djur i hushållet så kan man inte vara lika fri med innovativa stilar. En vas måste stå stadigt och kan man inte ställa den utom räckhåll så gäller det att den har tyngden som krävs för att inte rubbas i första taget. En äldre vas från 1800-talet i pressglas vill man inte tappa i golvet, och det kan man också säga om nyare kreationer från Kosta Boda som inte kan klassas som billigaste vaserna som finns.

Pris
10 kr14 999 kr
Märken (108)
Färger (18)

Visar 2 671
Totalt 2 671

Ernst Vas 21 Cm

Ernst
Kannor

Hilke Amico Vas 15 Cm

Hilke
Vaser

Cooee Clover Vas 25 Cm

Cooee
Vaser

House Doctor Vas Flood Antik

House doctor
Vaser