Dörrmattor

En kattmamma med unge, helsvart, stenar på en strand… vad kliver du på när du går genom dörren? Numera så finns det så många olika dörrmattor med vacker och inspirerande design. Men syftet med dörrmattan är förstås alltjämt att se till att man tar med sig mindre smuts in i farstun. Det kräver en viss typ av väv och också att man enkelt kan få bort smutsen som fastnar i mattan så att den förblir fräsch.

Välkommen hem!

Dörrmattan signalerar att man är välkommen även om den inte har denna klassiska text tryckt över mitten. Det känns trevligare att komma till ett hem där man möts av en matta. Man känner sig mer bekväm dagar då det regnar och är lerigt utomhus då man kan skrapa av skorna på ett bra sätt. På så vis är dörrmattor minst lika viktiga som de trasmattor och ryamattor som man har i olika rum. Trivselfaktorn är något att räkna med och de flesta upplever att något fattas när det inte finns någon form av tygbit utanför dörren.

Man kan ju även ha en dörrmatta innanför ytterdörren och det kan rekommenderas under de årstider då man lätt drar med sig smuts in i huset. Innanför dörren så kan man ha en tunnare variant som blir ett extra stöd och som kan användas då man vill ställa stövlar och annat som droppar på ett ställe där vattnet snabbt fångas upp och inte sprider sig som pölar i hela tamburen.

Dörrmattor av olika storlek

Hur stor en matta vid dörren ska vara är en smaksak. Det beror ju lite på hur mycket plats det finns. Kanske väljer man en halvrund sak som är ganska liten då man har grannar på samma våning som kanske inte uppskattar att man inreder golvet utanför dörren med alltför stora detaljer. Det finns standardstorlekar som brukar accepteras även i bostadshus med flera hushåll på varje våning.

Design som får bort smuts

Det är klart att man vill ha något som ser fint ut, men den design som man till sist satsar på ska framförallt vara till för att smutsen som man har på skorna ska skrapas av. Det finns plastmattor med piggar som gör just detta men även en väv som inte ser så effektiv ut kan ge samma effekt. Många gånger så kan dörrmattan har en board som löper runt mitten där man på ett naturligt sätt får en bättre skrapyta. Färgen bör vara mörk för lera och damm kommer att ge fläckar på mattor som är alltför ljusa och det kommer inte att se bra ut.

Enkelt att hålla rent

Precis som med badrumsmattor och bomullsmattor så måste man hålla dörrmattorna rena. Det här bör inte vara svårt. Man ska kunna spola av mattan då den har blivit lerig eller helt enkelt borsta av den. Det kan vara klokt att göra detta utomhus på en plats där man inte kommer att störa andra med det damm som rivs upp. Är mattan inte så hårt smutsad så kanske det räcker att spola av den i badrummet, men då ska man vara försiktig med att inte skapa stopp i avloppet med stenar och grus som också kan finnas i mattan.

Pris
87 kr11 824 kr
Färger (6)

Visar 107
Totalt 107