Jordglober

Jordgloben är ingen ny företeelse. Man vet att den här typen av inredning tillverkades i slutet av 1400-talet eftersom det fortfarande finns ett exemplar som tillverkades år 1492 av Martin Behaim som var en portugisisk geograf och navigatör. Nämnvärt är att Amerika inte finns med på denna jordglob eftersom detta var innan Columbus kom tillbaka med nyheterna om kontinenten som idag är ett självklart inslag på alla jordglober. Man kan kalla den för prydnad eller inredning, det beror lite på varianten som man väljer. Men den runda kartan som man kan snurra på är alltjämt populär och därmed också ett riktigt bra val då man vill ge bort en present.

Jordglober för den som älskar att resa

Har man en familjemedlem eller kanske vänner som tycker att livet handlar om att resa så är en vacker jordglob en mycket fin överraskning. Den som tycker om att fundera på hur världen ser ut, och på hur man kan ta sig mellan olika länder, får en bättre överblick med hjälp av globen som man snurrar på. Kanske väljer man att fästa små klistermärken på de städer och länder som man har besökt för att påminnas om de äventyr som man har varit med om.

Det kan också vara fascinerande med äldre exemplar där kartan ser annorlunda ut. Historiska jordglober kan bli mycket dyra om de är antikviteter, men det finns också kopior av äldre exemplar som man kan använda sig av som prydnadsföremål.

En utmärkt prydnad för barnfamiljen

För barnfamiljer så är det nästan ett måste att ha en modern jordglob hemma. Den bör vara tydlig och uppdaterad så att man kan prata om hur världen ser ut och var olika länder ligger. När globen är skalenlig så får man god kunskap om länders storlek. Det är spännande och en kunskap som både stora och små har nytta av. Man kanske inte har insett hur stora landmassor länder som Ryssland och Kina besitter, men det blir tydligt då man ser på globen.

Dessutom så kan det vara intressant att se hur olika länder hänger samman och vilka vattenmassor som skiljer dem åt. En jordglob lär oss inte bara om geografi utan också historia då det blir lättare att förstå hur olika folkgrupper har rört sig över hav och kontinenter. Kanske kommer man också att förundras över att de faktiskt reste så långt i jakten på handel och nya erövringar.

Jordgloben som möbel

En vacker glob med lampa inuti är mer än en karta som man använder för att orientera sig eller göra läxor. Lampan sprider ett fint ljus som kan passa bra under kvällar då man vill ha mysig stämning i vardagsrum eller sovrum. I barnets sovrum så kan globen fungera som en nattlampa som står på nattygsbordet eller i fönsterkarmen. Jordglober kan också användas som barskåp men då måste de vara lite större och stå stadigt på golvet. Ska man använda jordgloben som en möbel så måste man ha gott om plats för den eftersom tanken här är att den då ska fungera som både möbel och prydnad.

Pris
449 kr2 499 kr

Visar 2
Totalt 2