Insynsskydd

Det finns rum där man absolut inte vill att folk ska kika in. Svenskar är som regel rätt bra på att inte se in i andras hem, men ibland så är det ju oundvikligt. Om man går längs trottoaren och fönstren sitter lågt så ser man ju precis allt som händer därinne. Det kan vara högst önskvärt för en butik men inte då det handlar om en bostad. Dessutom så är fönster för toaletter och badrum särskilt känsliga för insyn och dessa behöver man insynsskydd för oavsett hur de sitter för trivselns skull.

Insynsskydd som släpper in ljus

Man vill ju inte täcka rutorna med mörkläggningsgardiner dygnet runt. Det kan ge krigsvibbar och rummet förlorar dagsljus på detta vis. Det finns insynsskydd som släpper igenom ljus men som totalt eliminerar insynen. Det här kan vara klistermärken som man lätt fäster på rutan, såväl som särskilda gardiner som sitter tätt mot fönsterrutan. Man kan också välja smarta konstruktioner med sugproppar som man lätt kan ta bort då man vill göra rent.

Vill man ha in ljuset så kan man även beakta fönsterglas som gör att man ser ut men inte in. Dessa skapar en slags spegel på utsidan. Det här kan fungera bra så länge som man inte känner sig störd av att folk som går förbi ser på sig själva i glaset och därmed ger känslan av att de faktiskt tittar in. Det kan vara klokt att testa hur detta känns innan man beställer.

För de flesta så kan enklare konstruktioner som klistermärken som man fäster för att skydda mot insyn bli bästa valet. De är lätta att använda och skadar inte rutorna. Dessutom så kostar det mindre med den här typen av skydd för fönster än med rutor som ger spegeleffekt på utsidan.

Med mönster eller utan

När man ser på insynsskydden som man själv fäster på fönsterglaset så finns det lite olika varianter. Man kan välja en enkel färg som släpper in ljus och som är helt utan dekoration. Detta kan dock kännas lite trist. Det finns även vackra alternativ med motiv som påminner om naturen och som har färger som är stillsamma och som inte bryter mot den inredning som man har i rummet.

Rum där man måste skydda mot insyn

Vilka rum behöver man skydda mot insyn? Toaletter och badrum är rum där man inte kan hoppa över detta. Även om ett fönster sitter lite högre upp och man bara delvis ser in från långt håll så kan detta upplevas som störande. Man vill få vara ifred i badrummet och när man använder sig av insynsskydd för fönsterrutan så känns det säkrare att vistas i rummet. Rum som vetter ut mot gångvägar där människor rör sig tillräckligt nära för att se in behöver också ha någon form av skydd för fönster.

Precis var man upplever att man vill ha skydd mot insyn är en individuell fråga. Man kan inte säga att den finns regler för detta. Om du upplever att folk ser in i ditt hem så finns det god anledning till att investera i någon form av insynsskydd. Om detta kommer att vara en markis, ett klistermärke eller färgat fönsterglas är helt upp till dig och den budget som du har för projektet.


Visar 1
Totalt 1