Persienner

Ibland finns de mellan glasen i fönstret och då kan man bli minst sagt tokig när de inte fungerar som de ska. Med persienner så vill man få god funktion, och numera så kan man också kräva design som är vacker att se på. Konceptet är enkelt men genialiskt. Genom att rikta persiennens lameller så kan man få in mer eller mindre ljus. Det här gör att man kan få bättre mörkläggning i rummet och även välja ett läge där man ser ut men slipper stor insyn.

Vackra persienner för moderna hem

Många tänker kanske på de klassiska gråa och vita stålpersiennerna som man så ofta finner som standardinredning i fönster i lite äldre hus. Det här är tråkiga men funktionella arrangemang som då de slits ut inte längre ger så god funktion. Det kan bli bra mycket snyggare med en persienn som liksom hissgardiner och rullgardiner sitter på insidan av fönsterramen. Det finns varianter av trä som är otroligt vackra att se på, och som även är enkla att använda.

För reglering av ljus och insyn

Något som är rätt så unikt för persiennerna är att de kombinerar reglering av ljus och insyn. Det här kan man på sätt och vis få med lamellgardiner men inte på samma effektiva vis. Persiennen är gjord av lameller som är lite kraftfullare. Därför så är det inte bara direkt i fönstret som den kan användas. Om man vill dela upp ett rum och minska insynen från en del till en annan så kan man mycket väl göra det med fristående persienner som man hänger upp i stativ. Det här är ju något som är rätt så vanligt förekommande i studios där man behöver ordna med snygg bakgrund till intervjuer.

Hur mörkt det blir beror en hel del på den typ av persienndesign som man väljer. Man kan inte riktigt jämföra detta med en mörläggningsrullgardin som är framtagen enbart för att ge mörker. Men visst kan det bli mörkt när man har slutit persiennerna till maximalt läge. Det man inte får glömma bort är att gardinens täthet i fönstret också bidrar till hur mörkt eller ljust det blir. Om man får fel mått så kan det bli besvärligt att på ett effektivt vis blockera dagsljus.

Vilket material ska man välja?

Det går att få modeller av plast såväl som av trä eller metall. Vad gäller hållbarhet så är det förstås så att metall och trä klarar lite mer än plast, men vad gäller skönhet så är det hela en subjektiv fråga. Man bör se på rummet och betänka vilka material ens möbler är gjorda av. Det är inte så dumt att matcha persienner med övrig inredning. Idag så kan man välja olika färger oavsett material, och det bör vara enkelt nog att rengöra med jämna mellanrum utan att man förstör konstruktionen. Det här är en viktig punkt för om det blir dammigt så är det inte lika charmerande att rulla persiennen upp och ned…


Visar 4 335
Totalt 4 335