Potatisskalare

Kanske känner du någon som fortfarande tycker att man ska skala potatisen med en kniv. Det var nämligen så man gjorde innan potatisskalaren blev ett faktum och än idag så finns det proffs på att skala tunt med kniv. Det finns lite olika varianter av potatisskalare men de erbjuder alltid någon form av hyvel som sitter på ett handtag. Frågan är hur man kommer att hålla skalaren mot potatisen eller rotfrukten, och om den eventuellt har andra finesser som gör att man kan använda den till frukt och mer. Man behöver en bra skalare så det är viktigt att lägga lite tid på att välja ut en modell som man kommer att bli nöjd med. Det är nämligen otroligt frustrerande att harva på med skalaren som inte gör sitt jobb.

Ett skönt grepp och rätt teknik

Man måste lära sig att skala med potatisskalare. Det här kräver ett visst grepp, både om skalaren och om det som man skalar. Modellerna som har ett handtag och sedan en skalare som sitter lodrätt på mitten använder man lite som en pensel som man målar en vägg med. Sedan så finns det varianter som man drar mot sig själv genom att trycka en tumme mot roten eller frukten och dra skalaren med resten av handen.

När man väl får in tekniken så ska det vara enkelt att skala. Så länge som hyveln är tillräckligt vass och handtaget ligger bra i handen så bör man kunna skala upp några potatisar på kort tid. Men det finns undantag, och det är viktigt att förstå att det får betydelse vilken modell och vilket märke som man väljer. Ibland så kan en sak som verkar bra, som att hyveln är mycket vass, bli ett problem för att man skär sig med den.

Läs recensioner och omdömen av potatishyvlar innan du beställer. Det lönar sig alltid att se vad andra som använder samma verktyg har att säga om det. Man kan aldrig veta till 100 % att man kommer att känna på samma sätt, men att pejla lite i husforum och kommentarer är aldrig dumt.

Potatisskalare som kan lite mer

Det finns skalare som är mer än skalare. De kan ha en sida som är gjord för att snabbt ta ut ett kärnhus ur ett äpple. Det här är en smart funktion om man skalar äpplen och vill skära till dessa i bitar för pajen eller för att servera färskt. Man kan alltså använda långsidan till att skala och sedan sticka toppen i äpplet och dra ut igen för att få ut kärnorna på ett smidigt sätt.

Skala i maskin

Om du måste skala potatis ofta så kan det bli tungt med en vanlig potatisskalare. Då kan man istället se på maskiner som skaver av skalet genom att slunga potatisarna mot en vägg som river. Det här gör man i storkök då man inte har tid att skala tusentals potatisar för hand varje dag. Det spar både tid och kraft då man kan skala på detta vis. Men det kräver förstås att man faktiskt behöver en massa skalad potatis dagligen för att det ska löna sig att investera i den här typen av köksmaskiner.


Visar 44
Totalt 44

Oxo Rostfritt Stål

Oxo
Potatisskalare

Oxo Tandad

Oxo
Potatisskalare

Emerio Potatisskalare

Emerio
Potatisskalare

Opinel Bok

Opinel
Potatisskalare