Trädgårdsbelysning

Om man vill använda sig av trädgården som ett rum där man kan umgås och syssla med hobbys så är det viktigt att man har tillräckligt med ljus på kvällstid. Men trädgårdsbelysning är också till för att skydda huset och dess invånare. När tomten är upplyst så blir den inte lika tillgänglig för oinbjudna gäster och det får betydelse. Det kan också kännas skönt att snabbt och enkelt kunna se vad som händer i trädgården inifrån huset.

Olika typer av trädgårdsbelysning

Det finns huvudsakligen två typer av trädgårdsbelysning. Den ena är dekorativ och den andra gör det praktiskt möjligt att se vad man gör på tomten. Ett exempel på mycket praktisk utomhusbelysning är pollare som ser ut som små pålar med ljus längst upp. Dessa kan man ställa utefter en gångväg för att göra det säkert och tryggt att gå på den. Det finns lite olika varianter av gångvägsbelysning, men här är det alltid så att man behöver ljus som är tillräckligt starkt. Det rör sig inte om dekoration.

Man kan också säga att fasadbelysning får en viktig funktion på tomten. Den kan nämligen riktas så att man får mer ljus på gräs och uteplats. Det är inte säkert att man vill att alla delar av tomten ska vara belyst. Viktigast är att de platser som man umgås på har lampor som utomhusspotlights och väl anpassade ljuskällor. Man kan dra nytta av dimmereffekt även i trädgården så det kan vara något att betänka. Vill man göra saker då det är mörkt på en särskild plats vid huset så kan man även använda sig av portabla spotlights som ger ett mycket starkt ljussken.

Effektfulla detaljer med ljus

Ljusprodukter för utomhusbruk kan vara minst sagt fantasifulla. Man behöver inte nöja sig med vanligt vitt ljus då man inreder uteplatsen eller en vanlig balkong. En LED-pall kan vara riktigt trevlig att använda då man grillar utomhus med vänner. Dessutom så kan man förstärka den mysiga känslan med ljusslingor som har olika färger och kanske också effekter som gör att de skiftar i ljusstyrka.

Styr belysningen från ditt hem eller telefonen

Idag så kan man använda sig av smarta automatiska system som gör att man kan hålla ordning på när lampor på tomten är på och när de inte är det. Om man reser bort så är det verkligen bra att kunna styra belysningen direkt från en smartphone. Man ställer in den och om man sedan vill ändra något så kan man göra det trots att man inte befinner sig på plats. Det enkla är också viktigt, och en behändig knapp för att stänga av lamporna på verandan från vardagsrummet är en tillgång.

Installera bara om det är tillåtet

Det händer att trädgårdsbelysning kräver starkström via en transformator och då ska du veta att du måste vända dig till en elektriker som har behörighet för den här typen av installationer. När du ser att en lampa enbart kräver svagström så kan du installera den på egen hand. Men även om det är tillåtet så är det givetvis viktigt att du vet hur du ska göra. Det kommer inte att bli snyggt med belysning för fasad och trädgård som sitter snett eller som inte fungerar som den ska på grund av okunskap vid installation.

Pris
365 kr2 379 kr
Underkategorier (2)
Färger (2)

Visar 37
Totalt 37

Eglo Pollare Monreale

Eglo
Pollare

Malmbergs Pollare Kil

Malmbergs
Pollare

Konstsmide Firenze Pollare

Konstsmide
Pollare

Markslöjd Regal Pollare

Markslöjd
Pollare