Fasadbelysning
Det är särskilt villor som behöver gott om belysning för fasader och uthus. Men även bostadshus använder sig av fasadbelysning som gör att man ser ordentligt vid ingångar och gångvägar. Vi är vana vid att byggnader är upplysta under natten, och det kan kännas lite konstigt att se ett hus som är helt mörkt. Man får rentav känslan av att ingen är där, och det är verkligen inte något som du vill att tjuvar ska tro då de tar sig en titt…
Inte bara vid entrén
Att man vill ha en snygg lampa vid entrén är mycket vanligt. Här kan man tänka på husets stil. En sekelskiftsvilla kan ha en klassisk lampdesign som för tankarna till tiden då huset byggdes. Funkishus kan dra nytta av lite modernare design. Oavsett lampans design så kan man välja att installera dimmer så att belysningen kan regleras. Dessutom så kan man vilja rikta den så att saker som nummer på huset syns även på långt håll. Fasadbelysning gör att man lätt hittar huvudingången men den kan användas på fler sätt.
Har man ett garage så är det bra med lampor som gör att man ser ordentligt då man kommer hem med bilen och ska parkera. Uthus behöver också lampor, och då kan man tänka sig att det blir snyggast om man kör på samma design och stil som för huvudbyggnaden. Det kan vara bra att försöka uppnå balans. För många lampor på en sida av huset är onödigt. Med jämn spridning så får man en trygg och harmonisk känsla.
Belysningen ökar tryggheten och ser till att tjuvar håller sig borta. Det är en naturlig reaktion att undvika fastigheten där man syns för tydligt då man rör sig kring byggnaden. Det är också en anledning till att förråd, uthus och andra byggnader som finns på tomten också bör ha fasadbelysningen.
Vägglampor som belyser väggen på ett vackert sätt.
Man kan göra en hel del med rätt lampdesign. Vägglampor som skickar ljuset upp mot väggen skapar fin effekt och sprider ljuset på ett smart sätt. Väggen kan se smått magisk ut i mörkret då man använder sig av den här typen av lampor och man slipper bländas då man står vid huset och väntar på att någon ska öppna eller själv ska låsa upp. Man ska givetvis också tänka på att ljus inte får falla in genom fönster på ett obehagligt sätt. God planering av riktning är viktigt och här kommer lampans design att påverka hur lätt det blir att rikta.
Utnyttja husets struktur för smart belysning
Man kan fästa fasadbelysningen på lite olika sätt och här går det att vara innovativ. Takrännor kan användas för lampor som man hänger längsmed husväggen och när taket pekar ut över huset så finns det gott om plats för en panel med inbyggda spolights. Även rabatter kan vara en smart plats för belysning av fasaden med hjälp av trädgårdsbelysning som är gjord för detta syfte.
Du kan installera själv
Om man använder sig av svagström för fasadbelysning så kan man installera den själv. När det rör sig om de lampor som man använder i entré och för uppfarten till husets garage så behöver man dock starkström och då kan man inte installera själv såvida man inte är utbildad och behörig elektriker.