Taklampor

Ljuset som kommer från taket får stor betydelse för hur vi upplever våra hem. Om man har enkla lysrör som inte har täckts med någon form av kåpa så kan det lätt kännas som att rummet är ofärdigt och rentav lite kalt. Men det är inte mycket som ska till för att med taklampor skapa en atmosfär som man trivs med. Man tänker lite olika beroende på rum, men oavsett vilken typ av taklampa det rör sig om så kommer kvalitet och funktion att få stor betydelse för hur nöjd man blir med belysningen.

Taklampor som inte syns

Det låter som ett oxymoron. Men visst kan man ha taklampor som inte syns. Spotlights kan döljas i paneler på ett sätt så att det bara är själva ljuset man lägger märke till. Det här kan man göra över hela takytan och det kan bli mycket effektfullt. Faktum är att konferensanläggningar och hotell ofta använder sig av denna teknik. Detta för att skapa en trivsam och inbjudande atmosfär. Ljusspridningen blir god med spotlights, men man kan också arbeta med vägglampor som komplement till taklampor för att få samma effekt.

Lamporna som sitter tätt mot taket tar heller inte upp mycket plats. Det här är den typ av belysning som man gärna använder sig av i ett kök där det kanske är för lågt i tak för att ha hängande lampmodeller över köksbordet.

En dekoration man förundras av

Nu kan det förstås vara så att man vill ha en taklampa som inte bara syns, den ska vara så vacker och unik att man bara måste se på den! Det här är ju tanken med klassisk lampdesign som den som man kan se i kristallkronor som nu finns i modern tappning. Modern design kan också innebära former och färger som sticker ut och som kan passa särskilt bra då man har lite högre i tak.

När man väljer taklampan som ser lite annorlunda ut så är det inte säkert att man kommer att få en kombination av estetik och användarvänlighet. Det finns ju lampdesign som i första hand är till för att dekorera och inte för att ge det ljus som krävs för att läsa, se på TV, eller laga mat. Väljer man den här typen av belysning så får man räkna med att komplettera med bordslampor, golvlampor, vägglampor och spotlights.

Då lampan alltid ska vara tänd

Lampor som finns i kök och badrum får ofta stå på mycket längre än annan belysning. Det här är faktiskt inte så dumt. Beroende på de glödlampor som man använder sig av så är det faktiskt så att glödlampans livslängd kan påverkas hur många gång man använder sig av strömbrytaren. Även om man får betala en aning mer för att lampan står på så kan man alltså spara på att man inte måste byta ut den lika ofta.

Taklampor som används flitigt blir billigare i drift då man till exempel väljer LED-lampor, men det här är också något som kommer att påverka hur ljuset uppfattas. I vissa rum så behöver man större flexibilitet vilket ställer högre krav på lampdesignen. Om man kan kontrollera ljusstyrkan med dimmer så kan samma taklampa fungera perfekt då man vill se film som då man vill lägga pussel med vänner på kaffebordet.


Visar 572
Totalt 572