LED-lampor

När man talar om energisnåla lampor så kommer LED ofta upp som ett alternativ. Det här är inte en ny teknik men det är fortfarande många som har missat att de kan spara en hel del pengar genom att byta ut traditionella glödlampor mot LED-lampor. Det finns beräkningar som gör gällande att man kan spara så pass mycket som 20 % på elräkningen genom att övergå till denna belysningsteknik. Det är dock viktigt att förstå att lamporna ser lite annorlunda ut, och att de inte ger samma typ av ljus som en vanlig glödlampa gör.

Fördelar med en LED-lampa

Det finns flera anledningar till att så många väljer LED-lampor hellre än vanliga glödlampor. LED fungerar bra för golvlampor, taklampor, vägglampor och mer. Man kan räkna med att LED-lampan räcker 25 gånger längre än en vanlig glödlampa. Det betyder att man inte måste byta så ofta samt att man gör miljön en tjänst. Eftersom dessa lampor inte blir varma så är de bra att använda för belysning som man riskerar att röra vid. Man riskerar nämligen inte att bränna sig på lampan och det är förstås väldigt praktiskt.

Välj på rätt sätt

När du ska välja en LED-lampa så ska du tänka Lumen och inte Watt. Det här kan vara lite av en omställning. 40 Watt på en vanlig glödlampa blir lika med 470 Lumen på en LED-lampa. En LED-variant på omkring 7 Watt räcker bra för att få samma ljusspridning som man får med den traditionella bubblan på 40 Watt.

Man kan spara pengar med LED-lampor

Med LED och lågenergilampor så kan man som sagt dra mycket mindre energi, och det är bra för plånboken. Du ser livslängden på lampans förpackning, och det kan röra sig om några tusen timmar till över 25 000 timmar. Jämför detta med en vanlig glödlampa som i bästa fall kan leva i cirka 1 000 timmar. Det är inte svårt att förstå att det kan röra sig om åtskilliga hundralappar som man spar för varje lampa som finns i hemmet.

Tänk på färgtemperaturen

När man väljer bland LED-lampor så ska man också beakta den färgtemperatur som man får. Det här mäts i Kelvin, K. Vill man ha det ljusare så vill man ha ett högre K-värde. På kontoret så ska man alltså välja lampan som har högre K. I ett kök så kan man välja att anpassa ljusets färgtemperatur beroende på var man befinner sig. Köksbordets taklampa kan ha lägre Lumen och K vilket ger ett mjukare ljus. I sovrummet så kan man dra nytta av en varmare känsla och då kan man se till att Kelvin är riktigt låg så att det nästan blir som då man bara har stearinljus tända.

LED-lamporna ser lite annorlunda ut men de har skruvfästen som ska fungera bra för de flesta olika typer av lampor så du kan använda tekniken i varje rum. Man ska komma ihåg att känslan är lite annorlunda. Det blir aldrig riktigt samma sak som med en glödlampa men det vänjer man sig snabbt vid.


Visar 1 760
Totalt 1 760