Badrumslampor

När det handlar om belysning för badrummet så är det egentligen tre olika saker som står i fokus, och det är hygien, säkerhet och mysfaktorn. Det här är saker som går att kombinera, men då måste man välja rätt typ av badrumslampor och även se till att få en professionell installation som utförs av en fackman. Låt oss se lite närmre på dessa tre faktorer som man bör beakta då man planerar belysningen för hemmets oas…

Mysfaktorn först

Det är kanske roligast att tänka på det där med mys. Efter en lång dag på jobbet så kan det kännas skönt att slappna av i ett bad med belysning som motverkar spänningshuvudvärk. Med dimmers så kan man skapa trivsel och så kan man ju alltid använda ljusstakar och lyktor som är utan elektricitet för att påverka miljön. Det kan passa väldigt bra med doftljus som förstärker känslan av spa.

Det går att installera särskilda lister i taket såväl som i väggar och golv där man inkluderar LED-lampor. Kanske väljer man att bara slå på dessa badrumslampor då man vill få en mysig känsla i rummet. Om man bara har den lampa som kan finnas inbyggd i ett badrumsskåp så blir det svårare att reglerar ljusets styrka och färg så det gäller att planera på rätt sätt.

Badrumslampor ska också bidra till god hygien

Det är ju så att man måste städa med jämna mellanrum i ett badrum. Det kommer man inte ifrån och då kommer mysljuset inte att fungera. Badrumslamporna måste kunna ge ett skarpt ljus som gör att man ser ordentligt så att man får bort smuts. Det här är otroligt viktigt för hygienen i badrummet hänger på att man städar ordentligt. Om man inte ser smuts och den får vara kvar så kan den bli farlig för hälsan.

Har man barn så kan det ju hända att det smutsas ned när man inte är medveten om detta och det gäller inte bara inredningen. Handdukar som används på ett ohygieniskt sätt bör belysas med ljus som gör att man ser att de ska gå direkt till tvättkorgen och inte användas en gång till!

Säkerhet i våtrum

Säkerheten handlar om att man inte får använda sig av elektricitet hur som helst i ett våtrum. När det finns vatten mer i bilden så krävs det mycket mer av armaturer och lampor. Det finns regler som till exempel vad gäller IP-klassningen. Med golvbrunn så är det IP 21 som gäller, men inte i hela badrummet. Ovanför duschen så måste lamporna ha IP 44. Om man tänker installera lampor i golvet så stiger IP-klassen till 65. Det gäller alltså att ta reda på att lamporna som man väljer är lagliga.

Spänningen är ett annat område som man ska se på. Det finns 12 V eller 230 V, och sistnämnda är populärt för att man lätt kan installera utan att det ser fult ut. Lamporna ska täckas på rätt sätt så att fukt inte kan ta sig in och leda till fara. Det här är också en anledning till att man måste få installationen av badrumslampor genomförd av en fackman som inte missar livsviktiga detaljer och som ger en garanti för sitt arbete.

Pris
549 kr1 355 kr
Märken (2)

Visar 5
Totalt 5