Belysning

Hur hade livet sett ut utan elektricitet och belysning? Det kan vara svårt att föreställa sig en tid då ljusstakar och lyktor var de främsta källorna till ljus efter mörkrets inbrott, men faktum är att det inte är så länge sedan som vanliga svenska hem inte hade strömbrytare i varje rum. Belysningen som vi använder oss av dagligen är till för så många olika ändamål. Vi använder den för att se ordentligt men också för att skydda våra hem.

Belysning som är väl anpassad

Med dimmers så kan vi påverka ljusflödet från taklampor, vägglampor och golvlampor. Det betyder att en och samma lampa kan användas på olika sätt. När man vill läsa en bok så skruvar man upp styrkan och då man känner mer för att vila i fåtöljen så skruvar man ner. Man kan även ha automatiska system som ser till att ljuset regleras i enlighet med tid på dygnet så att man får rätt styrka vid rätt tidpunkt.

I badrum och kök så kan man använda sig av spotlights som man riktar på ett mycket smart sätt. Med flera knappar så väljer man själv vilken typ av belysning man vill få och det är också något som kan spara på energi.

Lampor för att mota tjuven i dörren

Ljus bidrar också till högre säkerhet. En oinbjuden gäst tvekar då det finns fasadbelysning som gör att man ser precis vad som händer vid entrén eller andra delar av huset. Om utomhusbelysningen kompletteras av larm och information om att allting filmas så är det inte så säkert att tjuven fortsätter sitt inbrottsförsök. Belysningen som styrs av timers kan också ge intrycket av att man är hemma då man inte är det. Det är ett rätt så gammalt trick för att hålla hemmet säkert som fortsatt fungerar bra. Tjuven kan ju aldrig veta om det rör sig om timers som styr bordslampor och trädgårdsbelysning eller om någon faktiskt är hemma.

Ljuset som inredningsdesign

När vi väljer lampor så är det förstås också så att design och estetik får betydelse. Man kan vilja ha oljelampor som ser ut som den klassiska varianten men som fungerar som moderna skrivbordslampor. En kristallkronor kan ha moderna LED-lampor som är formade som stearinljus. En del tycker att detta är vackert medan andra bestämt hävdar att man måste ha verkliga ljus i den här typen av inredning.

Med ljusslingor så kan man dekorera utomhus och i fönster. Det här passar bra under vintermånaderna då ljuset är så viktigt för att vi ska må bättre och orka igenom dagar som innebär att man ger sig ut innan solen går upp och kommer hem då den redan har gått ned igen.

Välja rätt glödlampor

För att välja rätt glödlampa så ska man betänka saker som:

Hur länge håller lampan?

Vilken ljusstyrka ger den?

Vad är driftskostnaden?

Vad kostar det att byta ut?

Idag är det många som väljer att inreda med halogenlampor och LED, så kallade lågenergilampor, för att det spar pengar och energi. Men man ska betänka att olika typer av lampdesign kan kräva lite olika design på glödlampan. I vissa lägen så kan den traditionella glödlampan vara att föredra, och det finns faktiskt de som menar att den många gånger är hälsosammare att använda.

Pris
7 kr214 049 kr
Märken (213)
Färger (20)

Visar 7 497
Totalt 7 497